Propagandna Funkcija Jezika u Jezičko-Kulturnim Dodirima Između Autrougarske Monarhije i Bosne i Hercegovine

Čović-Filipović, Alma (2012) Propagandna Funkcija Jezika u Jezičko-Kulturnim Dodirima Između Autrougarske Monarhije i Bosne i Hercegovine. In: 2nd International Conference on Foreign Language Teaching and Applied Linguistics (FLTAL’12), 4-6 May 2012, Sarajevo.

Full text not available from this repository.

Abstract

Dodiri između dvije kulture oduvijek su ostavljali tragove i na jezike tih kultura. Ti tragovi nisu vidljivi samo na leksičkoj građi ili strukturi jezika, već se kulturni kontakt odražava i na samu uporabu jezika, način na koji on funkcionira u jednom takvom kulturološkom kontaktu. U ovom radu istražuje se jedna od funkcija jezika u komunikaciji dviju kultura, i to funkcija propagiranja. Cilj rada je pokazati da jezik, poglavito kada je riječ o jeziku propagande ne odražava samo stvarnost već je i konstruira. U dodiru dvaju kultura nužno se susreću i dva pogleda na svijet. Ona se mogu nadopunjavati, isključivati, ili pak nadmetati jedan s drugim. Cilj rada je da pokaže kako se putem komunikacije jedna kultura nametala drugoj predstavljajući joj zajedničku stvarnost iz vlastitog ugla. Dvije kulture o kojima je riječ su Austrougarska monarhija i Bosna i Hercegovina u vrijeme austrogarske uprave na području Bosne i Hercegovine. Korpus za empiričku analizu jezika propagande čine članci austrougarskih novina „Sarajevoer Tagblatt“ koji su objavljeni uoči ankesije i tematiziraju istu iz ugla ideološki konformne redakcije lista. Metoda rada predstavlja kombinaciju tekstofunkcionalne analize i analize diskursa.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: jezično-kulturni dodiri, propaganda, Austrougarska monarhija, Bosna i Hercegovina, diskursna analiza
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
Depositing User: Mr. IT Center Editor
Date Deposited: 12 Jun 2012 06:31
Last Modified: 12 Jun 2012 06:31
URI: http://eprints.ibu.edu.ba/id/eprint/782

Actions (login required)

View Item View Item